ciasteczka amarantusowe
Slow Food

Błyskawiczne ciasteczka amarantusowe

Cześć! Przychodzę dzisiaj do Was z banalnie prostym i szybkim przepisem na przepyszne amarantusowe ciasteczka 🙂

Staram się unikać słodyczy, a kiedy już najdzie mnie ochota na coś pysznego próbuję przygotować coś własnoręcznie w domu. Domowe wypieki mają jedną, bardzo dużą zaletę, pozwalają kontrolować ilość dodanego cukru. Poza tym mamy pewność, że nie zawierają żadnych polepszaczy smaku, konserwantów, barwników, czy aromatów.

Amarantus to źródło pełnowartościowego białka, które wspomaga odbudowę naszego organizmu. Ponadto, zawiera żelazo, wapń, magnez, witaminę D, witaminy z grupy B oraz antyoksydany, które chronią nas przed wolnymi rodnikami.

Amarantuski pokochałam od pierwszego zjedzenie. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut, a sam przepis można dowolnie modyfikować, zmieniając składniki w zależności od tego co akurat mamy u siebie w kuchni. Ciasteczka są idealne na drugie śniadanie, albo szybką przekąskę, którą możemy wrzucić do torebki i zabrać ze sobą do pracy, czy na spacer. Nie zwierają glutenu, białego cukru oraz tłuszczu. Co prawda nie są wegańskie, ze względu na zawartość jajek, jeśli jednak któraś z Was pokusiłaby się o zastąpienie ich np. glutkiem z siemienia lnianego koniecznie dajcie znać jak wyszły 🙂

Ok, do dzieła!

Składniki:

* amarantus ekspandowany, ok. 2 szklanki

można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością, Rossmanie, Auchan. Ja osobiście kupuję amarantus firmy Dobra Kaloria

* dwa jajka

* wiórki kokosowe

* biały, czarny sezam

* kandyzowana skóra z pomarańczy, która można zrobić samemu lub kupić gotową, warto jednak wtedy zwrócić uwagę, aby nie zawierała syropu glukozowo fruktozowego

* łyżka syropu z agawy

 

Wykonanie:

W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy wszystkie składniki. Całość ma mieć dość gęstą, zwartą konsystencję. Zwilżony w zimnej wodzie dłońmi formujemy małe kuleczki, które następnie rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 15 min w 180 stopniach, aż ładnie się zarumienią.

Ciasteczka mają przyjemną, delikatną, lekką puchatą konsystencje. Dobrze smakują zarówno zaraz po przygotowaniu, jak i po kilku godzinach.

 

Smacznego!

POPRZEDNI WPIS

BRAK KOMENTARZY

NAPISZ KOMENTARZ